Pälsvård - valp

I början är det praktiskt taget ingen pälsvård på valpen. Men det är redan nu den ska lära sig att bli berörd, lära sig att ligga still, lära sig att bli borstad och kammad. Hur gör man? Vad krävs för att pälsvård inte ska kännas tråkigt för varken valp eller människa?

Ja, först och främst handlar det om ditt tålamod och din vilja att lära dig. För jag antar att du inte redan är proffs. Och det handlar från början om att genom positiv träning att vänja valpen vid att bli berörd och känna sig trygg, för att sedan kunna lägga sig lugnt och avslappnat. Sedan kommer själva pälsvården som en naturlig förlängning av detta.

Vi är alla olika och kanske andra uppfödare gör pälsvård på et ett annat sätt än jag. Jag kan bara prata om vad som har fungerat för mig och mina tidigare valpköpare.

Steg 1 - öva beröring/hantering 

Min erfarenhet säger att man ska börja öva beröring och hantering så fort valpen kommit hem och boat in sig lite. Börja vid en tidpunkt då valpen inte har för mycket energi, till exempel precis innan den ska sova. Själv gör jag det ofta på kvällen, när valpen är trött och till en början händer det till exempel i soffan eller där den har ramlat omkull. 

Anpassningen måste ske MYCKET långsamt och lugnt och du måste använda en dämpad röst. Skäll aldrig ut, men beröm inte heller med hög röst. Både stressar valpen och gör det svårare att lära den vad man vill ha av den. Om du däremot visar lugn och tålamod och belönar med en mild röst, lite mys på framsidan av bröstet och massor av godis lär den sig snabbt att det är helt ok och faktiskt mysigt och skönt att bli berörd. 

Först vänjer man valpen vid att kunna gosa den, lyfta på öronen, lyfta lite på läpparna, titta i öronen, röra vid naglarna, röra och se den under tassarna, röra på rumpan och runt könsorganen. Om valpen står eller ligger är inte så viktigt i början. Det viktigaste är att du får tillstånd och att valpen känner sig trygg.

Steg 2 - träna valpen att vara på bordet 

Valpen måste tränas att stå och ligga på ett bord. Ett stabilt bord där du vet att du i framtiden kommer att hålla på med pälsvård. Soffbordet är för lågt, matbordet hmm – om där inte finns annat. Det är optimalt om du har ett bord enbart för pälsvård – ett bord som du kan sitta och stå vid och i ett rum där fönen kan få stå på. Du har också behov av  bra ljus ovanför bordet. Ett trimbord är snyggt, men dyrt och tar plats och jag kan personligen inte sitta vid det. Och att stå upp de två till tre timmar pälsvården kommer att ta på sikt, orkar jag åtminstone inte själv. 

Innan du tar upp valpen på bordet måste du ha en halkfri yta som t ex en bit gummi. Ovanpå det lägger du en mjuk filt. Det är ju ingen - hund eller människa - som tycker om att ligga direkt på ett hårt bord. 

Sedan tar du upp valpen på bordet. Kanske tycker den att det är väldigt obehagligt att  komma högt upp. Då måste du gosa med långsamma beröringar, prata lugnande, berömma och belöna med godis tills den känner sig trygg. Men tyck aldrig synd om valpen. Att uttrycka att det är synd om den, får den bara att tro att det verkligen är fruktansvärt hemsk. Vänd aldrig ryggen till valpen när den är på bordet. Innan du vet ordet av har den ramlat ner och möjligen skadats. 

När valpen är trygg och bekväm att stå på bordet jobbar du som tidigare med att röra och hantera den stående och om den redan kan göra det liggandes. Att borsta och sköta en tibetan där står upp duger helt enkelt inte. Långsiktigt kommer du inte till botten och du kommer inte heller till under armhålorna, under hakan, på tassarna etc. Så att kunna ligga ner är a och o. 

Vill den inte lägga sig så lägger du den långsamt ner, har en lös hand på den, pratar med lugnt och belönar. Wow, den är uppe igen! Börja om - och om och om igen. Först när den har legat en minut tar du ner den. Nästa dag samma process. Kanske kan tiden den ligger nere nu utökas, kanske blir det inte förrän i övermorgon eller nästa vecka. Hav tålamod! Fortsätt öva med att kunna röra den överallt på kroppen, inklusive insidan av magen, arbeta med att lyfta benen och rör vid tassarna medan den ligger ner. Använd mjuka rörelser och igen ha mycket tålamod. Det kommer! 

Äntligen – nu kan din valp lägga sig och du kan röra den både här och där. Absolut fantastiskt.

Steg 3 - Lär valpen att borsten och kammen är dina saker

När valpen har lärt sig att ligga på bordet ska den introduceras till borsta och kam.

Min favoritborsta är en Mason Pearson Pocket Bristle & Nylon i den lilla storleken. Där finns också en stor storlek, men den lille passer bättra i min hand och är tillräckligt liten för att den kan gå överallt. Borstan är mjuk mot päls och hud och borstar ändå igenom,

Borsten går att köpa online. Den är inte billig (ca 1.000 kr.) men det är en jätte bra kvalitet som kan hålla i årstal. Akta dig för imitationer av Mason Pearson borsten. De har helt enkelt inte samma kvalitet.

Som kam använder jag de så kallade Spratt kammar och har 3 olika storlekar - 70, 72 och 73. De ligger bra i min hand och är också mjuka mot päls och hud.

Går att köpa online. Priset är ca 300 kr. stycken. Kammarna håller oändligt 

Till valpen använder du från början endast storlek 70.

Köp inte en tovkam. Du kommer inte att behöva det!

Se till att du har placerat en borste och kam på bordet innan du tar upp valpen. Låt valpen nosa och eventuellt slicka på borsten. Biter den i borsten säger du ett lite nej och i samma ögonblick den tittar på dig gir du en godis. Placera borsten framför hunden – låt den titta men inte röra. Om den nuddar den är det nej och när den tittar på dig ger du en godis. Plötsligt fattar den, att borsten är din och inte en leksak! Samma övning med kammen och för den delen med klotången, som du också får lära valpen medan den är ganska liten. Läs mer om klockklippning här.

Steg 4 - valpen måste lära sig att bli borstad och kammad


Börja med att låta borsten glida ganska lugnt genom pälsen. Börja på rygg och nacke och borsta mjukt nedåt. Valpen kommer förmodligen att tycka att det är en konstig känsla och kanske vill bita i borsten eller stå upp. Säg nej, belöna gott beteende, Börja om och börja om till valpen tycker det är ok.

Fortsätt inte att borsta för länge de första gångerna utan sluta alltid när det går bra. Du bestämmer takten, inte hunden. 

Gradvis ökar du nu borstningen – och expanderar genom att borsta svans, lår, bröst och huvud. Huvudet kan vara lite av en utmaning, men återigen tålamod, beröm och belöning med godis. Och inget skäll. 

Nästa steg är att borsta magen. Du har såklart lärt din valp att det är helt okej, till och med skönt, att bli rörd på magen. Men att borstas på det tunna magskinnet är något lite annorlunda, men det vänjer sig valpen snabbt också. 

De flesta tibetanera är lite ovilliga att bli borstade på tassarna för att huden mellan tårna är lite tunn. Men när man har lärt valpen att man gärna får ta på och under tassen har man kommit en bra bit på väg. Borsta därför benen och tassarna lite försiktigt samtidigt som du håller dem. 

Valpen ska också kammas, men vänj den vid borsten innan du också börjar använda kammen.

Valpen ska helst borstas och kammas några gånger i veckan. Det kan tyckas att det inte finns behov av det, men det skapar en riktigt bra rutin för er båda. Och valpen tovar aldrig och lär sig att associera pälsvård med att ni har roligt tillsammans.

Var noga med att borsta och kamma ett litet område åt gången. Var säker på att du borstar och kammar igenom, d.v.s. ända ner till huden, eftersom det är där tovar så småningom kommer att bildas. Och du kan lika gärna göra det rätt från början.

Du borstar tills där "inte finns något ljud" när du borstar, sedan använder du kammen. 

Tycker du att det är svårt att se hur långt du har kommit kan du borsta upp lite av pälsen så du har en skiljelinje att sikta på. Du kan också använde en sticka för att markera en skiljelinje. Med vänster hand håller du löst över pälsen du inte borstar och med höger borstar och kammar du.

Nu ska valpen vändas och borstas och kammas på andra sidan. Antingen får du den att stå upp och sätta ner den därifrån, eller så vänder du den långsamt medan den ligger ner. Om du har lärt valpen att rulla på golvet som en aktivitet kan du även använda kommandot rulla.

När valpen är van vid borste och kam får du behov av en balsamspray, så att pälsen inte blir statisk elektrisk, när du borstar. Du kan köpa olika sprayr, men jag använder själv en bra sprayflaska med 1/2 liter vatten från kranen där jag tillsätter 1 msk av balsamet jag använder när jag badar hunden. Flaskan skakas väl innan användning. Jag tycker det fungerar ganska bra

Du använder balsamsprayen så här. Lyft upp pälsen i det område du vill borsta och kamma, spraya ganska lätt och borsta/kamma. Pälsen ska inte bli blöt, bara lätt fuktig.

Nu har valpen faktiskt lärt sig att bli borstad och kammad och du är inte långt ifrån att ha en hund som gillar pälsvård.

Låt den stå upp, sen ooh och aah och vad fin du blev, ge den en godis och lyft ner den. Låt alla omkring dig beundra resultatet. Valpen kommer att vara SÅ stolt över sig själv – och du kan faktiskt också tillåta dig själv att vara stolt över dig själv. Du är på god väg att bli proffs! 

Steg 5 - Kloklippning

Kloklippning är också något valpen måste vänja sig vid från en mycket ung ålder. Se sidan Kloklippning – där jag går i detalj med just detta.

Steg 6 - Att vänja valpen vid fönen

Du kan inte undvika att behöva bada och föna din tibetan, utan vänta med ett bad tills valpen har boat in sig och tills den är trygg och van vid att borstas och putsas på ett bord. Och nej, lufttorkning duger inte alls.

Du behöver en bra, stark fön som kan blåsa i två hastigheter (ett starkt och ett svagt luftflöde) och som kan blåsa med kall, medium och varm luft. Du behöver också en fönhållare att fästa på bordet som du borstar på. Jag använder själv denna handfön och denna  fönhållare. Båda kan köpas online her.

Innan du börjar bada din valp måste han vara helt bekant med fönen och detta är något du kan och bör börja med väldigt tidigt.

Det första du gör är att vänja valpen vid ljudet från fönen så att det inte kommer som en chock för valpen den dagen den behövs. Blås inte på valpen först; det viktigaste är att den är bekant med ljudet. I början slår du på fönen på bra avstånd, kallar på valpen, ger den godis och lite beröm. Kalla lugnt valpen närmare och närmare fönen tills den är väldigt nära.

När den är helt trygg med ljudet från fönen och den kan ligga på bordet med fönen i gång, är det dags att låta luften blåsa på valpen lite i taget. Låt fönen gå på låg effekt, låg värme och med så långt avstånd mellan valpen och fönen som möjligt. Sedan riktar du luftflödet över kroppen, samtidigt som du pratar lugnande och borstar lite. Om den inte bryr sig om luftflödet fortsätter du bara några minuter och kan rikta luftflödet till lite olika delar av kroppen. Vänta med att blåsa på huvudet tills den är helt trygg och alltid  med låg effekt och låg värme. Om den reagerar negativt lägger du en lugnande hand på valpen, pratar lite och stänger av fläkten ganska snabbt. Du bygger upp förtroende tills fönen kan blåsa över hela kroppen. Och den dagen du kommer dit har du kommit 90 % nära en perfekt pälsvård.

Steg 7 - Bad 

Är det verkligen nödvändigt att bada hunden? Ja!! En ren päls tovor mycket mindre än en smutsig, hunden luktar mindre och tiden du lägger på pälsvård blir helt enkelt totalt sett mindre om du tvättar hunden ofta än om du inte gör det. 

En tibetan måste badas minst en gång i månaden och helst var 3. vecka. Och nej, det torkar inte ut pälsen och huden när du använder bra produkter.

Jag valpen sitt första bad når den är ca 4-5 månader gammal och inte förra den är van vid att bli borstad och kammad och trygg med fönen. 

Det bästa du kan göra för dig själv och för hunden är att köpa ett hundbadkar, dels för att det är otroligt slitsamt att ligga på knä framför duschkabinen eller badkaret, dels för att hunden glider på en emaljerad yta och blir rädd att stå i badet.

Hundbadkar finns i många modeller och vilket du väljer beror på hur mycket du vill investera och hur mycket plats du har.

Jag har själv en stor diskho i tvättstugan, men jag har också 4 hundar och stort behov.

Om du inte har plats för en stor diskho så skulle jag tipsa om att du köper ett transportabelt hundbadkar. Det kan du ställa i duschkabinen och lägga undan efteråt. Det kanske inte är optimalt, men det fungerar och är relativt billigt (ca 2.000 kr.) Hundbadkaret går att köpa online här.

Förutom ett badkar behöver du ett bra hundschampo och ett bra balsam. Mänskligt schampo och mänskligt balsam duger inte. Själv använder jag schampo och balsam från #1 All Systems. Den är bra och räcker länge. Du kan säkert hitta ett billigt hundschampo och dito balsam i en djuraffär, men de flesta är inte särskilt bra och du betalar mycket för vatten, medan schampot och balsamet jag rekommenderar är väldigt koncentrerat och behöver blandas upp med vatten från din egen kran. Så det är faktiskt god ekonomi i att använda bra schampo och balsam.

#1 All Systems sortiment har flera olika typer av schampo och balsam, men börja med schampot som heter #1 All Systems Super Cleaning & Conditioning Shampoo. Den finns i en 473 ml. storlek och i en 3,8 liter. I en 473 ml finns schampo för 5 tvättar och i en 3,8 liter för 38 tvättar.

Som balsam/conditioner använder jag #1 All Systems Botanical Conditioner. I en 473 ml finns även här för 5 tvättar och i 3,8 liter för 38 tvättar.

#1 All Systems produkter kan köpas online. Jag handlar själv hos Citypet.se

Till badet ska du även använda 2-3 gamla handdukar, gärna velourhanddukar och två litermått med handtag.

Nu är utrustningen på plats! 

Innan du badar första gången behöver du vänja valpen vid att stå i badkaret, ev låta den stå i lite ljummet vatten, skölja av tassarna i badkaret osv. . Lägg en gammal handduk eller en gummimatta i botten av badkaret så att hunden inte upplever att det är halt. 

Valpen måste borstas och kammas innan du badar den – annars tovor pälsen som när du tvättat en ylletröja på ett för varmt program. 

När det är dags för första badet. Se till att du har blandat schampo och balsam innan. I måttet på en liter, tillsätt 1/2 dl schampo och 4 1/2 dl ljummet vatten. Rör om ordentligt. I det andra litermåttet, tillsätt 1/2 dl balsam och 4 1/2 dl varmt vatten och blanda det riktigt väl. 

Då är du nästan redo – andas in och håll dig lugn. Ditt lugn smittar av sig på valpen! Om du är rädd att valpen ska hoppa ur badet så kan du ha ett nylonhalsband redo bredvid badet som du kan ta på och hålla i, men de flesta valpar tar sitt första bad förvånansvärt avslappnat. Det är dock mycket viktigt att vattentemperaturen är lämplig. Varken för kallt eller för varmt. Känn temperaturen på din handled för att se om den passar. Den måste vara lite lägre än din hudtemperatur.

Använd en dusch med en mjuk, långsam vattenström och börja med att skölja hunden noggrant. Som regel tar valpen det lugnt, först när den ska ha vatten i huvudet tycker den att det är lite obehagligt. Låt strålen rinna på sidan av nospartiet, lyft lätt på huvudet och ta pälsen på huvudet bort från ögonen. Och om du kan komma åt, tryck öronen mot huvudet när du sköljer dem. 

Det kan vara så att valpen inte tycker om vatten i huvudet, men just här är det som det är. Prata lite med valpen, beröm den och när den försöker ta sig ur badet sätter du ner den lugn ner igen. Tyck aldrig synd om eller skratta åt valpen för den står där och ser väldigt mystisk ut.

När pälsen är blött börjar du med att hälla lite av schampoblandningen över ryggen, massera in det ordentligt i ryggen och ner längs kroppen. Sedan tvättar du gumpen och svansen, sedan benen, bröstet och till sist huvudet. Häll försiktigt schampo på sidorna av nospartiet, lyft huvudet uppåt och schamponera toppen av huvudet. Så tvättar du öronen. Når all päls är schamponerad låter du valpen stå ett ögonblick, pratar med den och berömmer den. Och återigen, skratta inte åt det och tycka inte synd om den.

Nu ska schampot sköljas ur. Och du måste skölja tills det inte finns det minsta schampo kvar i pälsen. Kom ihåg insidan av benen, magen och bakom öronen. Låt det droppa av lite.

Nu kommer du till något ganska viktigt - balsam. Det är balsamet som gör pälsen och huden mjuk både direkt efter badet, men som också gör att den inte tovor särskilt mycket de närmaste veckorna.

Balsamet häller du över hunden på samma sätt som när du använde schampot. Och du masserar in mycket grundligt i både päls och hud. Du får ALDRIG, aldrig snåla med balsamet. Bättre att använda för mycket balsam än för lite. Till en valp använder jag ca 1/2 liter balsamblandning, till en vuxen hund 1 liter. Lämna balsamet bli kvar i pälsen ett ögonblick, prata med valpen, beröm! Ni är snart klar med badet.

Nu ska balsamet sköljas ur pälsen helt. Det gör du på exakt samma sätt som när du sköljde ur schampon. När allt balsam har sköljts ur låter du valpen stå och droppa av.

Valpen kommer förmodligen att skaka ordentligt och det är bara bra. Ju mindre vatten som blir kvar i pälsen, desto mindre tid behöver du lägga på att föna efteråt. 

Du kan eventuellt använda en av handdukarna för att vira runt pälsen och för att trycka ut vattnet ur pälsen. Du kan också köpa en badrock för hundar online.

Lägg ut handdukar på golvet och ge evt. valpen ett tuggben som den kan lägga sig ner och tugga i 5-10 minuter medan vattnet rinner av. Den kommer att njuta av en kort paus innan du fortsätter med föningen.

När valpen – och du – har haft er paus lägger jag en stor gammal velourhandduk mellan hunden och mattan du brukar borsta på. Velourhanddukarna har fördelen gentemot vanliga handdukar att man inte drar öglor ur dem om borsten träffar handduken.

Valpen kanske inte tycker att det är så kul att ligga ner, men å andra sidan är den trött och har du vant den vid både bordet och föningen, dröjer det inte länge förrän den upptäcker att lite värme efter badet är trevligt. Starta fönen på låg effekt och inte med för varm luft och rikta luftflödet precis ovanför området du vill borsta och kamma.

Om valpen accepterar detta utan problem kan du prova att öka hastigheten på fönen och eventuellt lite mer värme. Men känn med handen precis ovanför pälsen om luftströmmen blir för varm. Samtidigt som fönen blåser luft borstar och kammar du. 

Borsta ett litet område i taget och kamma sedan området. Du upptäcker snabbt att det är mycket lättare att borsta och kamma i en halvtorr, nytvättad päls, där du har använt en bra mängd balsam, än i en torr päls. Pälsen är mycket mer elastisk och evt små tovor är mycket lättare att borsta ut.

Se till att pälsen är torr mot huden innan du går vidare till ett nytt område. Så här arbetar du dig igenom hela pälsen tills den är helt torr. 

Låt nu din lilla fantastiska valp få all beröm och beundran. Och ge dig själv en klapp på axeln, för nu är du faktiskt till 95% lärd. Den sista 5 % utmaningen kommer när valpen blir unghund vid 7-8 månaders ålder och pälsen gradvis förändras från valp till vuxen päls. Men när du kommit igång med pälsvården så bra som du gjort kommer du garanterat att kunna klara av den utmaning unghundspälsen är. Och kom ihåg - du skal på kurs hos mig precis innan pälsbytet börjar.

Men titta gärna på Pälsvård - unghund. Då vet du vad som väntar dig och hunden om någon månader.