Lite om stamtavlor

Varför är stamtavlor intressante?
Föräldradjurs utseende, mentalitet och hälsa är bara en del av bilden när jag planerar en  kull och om jag endast ser på hur de ser ut och hur de är hälsomässigt, lurar jag mig själv. 

Alle levande individer har gener, som kanske inte syns på individen, men som kan nedärvas till barn eller barnbarn. Därför måste jag som en bra uppfödare inte bara veta något om mina föräldradjur men också veta mycket om hanen och tikens föräldrar, deras mor- och farföräldrar, deras mormor- och farfarföräldrar och som minimum också om deras morfars- och farfars far- och morföräldrar. Och jag vill också gärna veta något om syskon till min hane och tik och om syskon till i alla fall hanens och tikens föräldrar.

Låter det komplicerat? I princip är det inte mera komplicerat än att jag har behov av 2 stamtavlor (en för hanen och en för tiken) med 5 generationer och kanske lite extra papper, som jag kan använda till att notera uppgifter på. Men jo, det tar gott om tid att analysera stamtavlor. Men jag lovar, man lär sig ganska mycket.

Inavelsgrad
Stamtavlorna är viktige för att säkerställa att det är relativt obesläktade hundar som användas eller som man säger, inavelsgraden får inte bli för hög. Här kommer jag igen att använda 5 generationers stamtavlor för hanen och tiken.

Svenska Kennelklubben rekommenderar inte parning mellan två individer där kullens  inavelsgrad sett över 5 generationer är över 6,25%. Jag vill personligt att inavelsgraden är mycket mindre och helst 0%.

När man har 2 sådana stamtavlor ser man ofta att en viss hund dyker upp 2 eller kanske till och med 3 gånger på stamtavlan. Den gör vanligtvis detta för att en uppfödare har velat behålla en kvalitet som just den här hunden har. Men hunden får inte heller förekomma för många gånger i stamtavlan på både mammas och pappas sida, för då blir risken för sjukdomar och mindre livskraftiga valpar för stor.

Kolla också upp, hur ofta en individ återfinns i populationen, dvs. hänsyn till antalet barnbarn individen har. Genom att använda statistik över barn och barnbarn får man en tydligare bild över hur mycket en hund påverkar rasens population. Om för exempel samma hane har varit använt mycket båda i Sverige och i utlandet, tillför han kanske inte något speciellt till rasen som inte redan finns. Kanske han har en bror, som är et nästen like bra individ, men som inte är använd s¨å mycket. Om du använder honom ökar du gen poolen for vår ras och det har vi behov av.

Var hittar du en 5 generations stamtavla och hur beräknar du en inavelsgrad på det kull du planerar?

Om båda hundarna är registrerade i SKK, tidigare har varit använd i avel i Sverige eller  ligger bakom en annan svensk registrerat hund, kan man använda SKK:s program Avelsdata för att skapa en så kallad fiktiv parning och få en 5-generations härstamning och även en automatiskt beräknad inavelsgrad på kullen. Men om till exempel hanhunden inte finns i Avelsdata måste jag räkna ut en inavelsgrad för hand eller jag kan ange stamtavlan i programmet på denna hemsida. Lite svårare, men det går att göra, men det är viktigt att skriva namnen exakt likadant.

Flera fiktive parningar rekommenderas
När jag har en tik som ska paras gör jag personligen typiskt 4-5 fiktiva parningar för att se hur härstamning och inavelsgrad ser ut med olika hanar som jag tycker verkar lämpliga för min tik. Om jag tycker att inavelsgraden blir för hög för kullen så sorterar jag bort hanen. Inte för att de inte kan vara en bra partner till min tik, utan helt enkelt för att jag tycker att mamman och pappan är för nära i släkt.

Nu har jag kanske bara 3-4 fiktiva parningar kvar.

Hälsouppgifter
Nu skriver jag in hälsouppgifter om hundarna i den fiktiva stamtavla. Och jag kollar så långt jag kan hitta uppgifterna att hundarna till exempel inte har gett eller i alla fall inte har gett   många HD-fall. HD är bara nämnd som exempel.

Om båda hundarna är registrerade i SKK kan jag hitta information om hundarna och om deras svenska avkomma på Avelsdata och även på Hunddata. Jag kan även kolla på norska Hundedatasen om hunden har använts i avel i Norge och vad HD-status är på avkomman där. 

Om hunden är utländsk och inte förut har varit används i Sverige eller i Norge eller om en svensk registrerad hund har använts utomlands använder jag olika sajter och mitt hundnätverk för att hitta så mycket information som möjligt. Alla sjukdomar är inte registrerade, men till exempel HD registreras av de flesta kennelklubbar och TT-klubbar utomlands. Om du är intresserad av att använda en utländsk hanhund kan du ta en titt på denna sida där jag har samlat information om var du kan hitta olika hälsoinformation.

Du kan naturligtvis också använda ditt nätverk. Nätverkat brukar ofta kunna berätta om en viss hund har utvecklat eller lämnad sjukdomar som jag måste se upp med. Det kan handla om ärftliga ögonsjukdomar, som det inte är möjligt att DNA testa för, det kan vara epilepsi, kryptorcism eller allergi. Eller om där till exempel har varit temperamentsproblem efter en särskild hund. 

Det är omöjligt att få uppgifter om allt, men man kan göra sitt bästa! 

Men man får akta sig lite. Inte alla tycker om man frågar för mycket och ibland får man kanske också en uppgift från nätverkat, som man får kolla upp en extra gång. Fråga då uppfödaren eller ägaren av hanhunden direkt och använd lite diplomati. Min erfarenhet är, att de flesta gärna vill prata om deras hund, att de är lite stolta över att du visar intresse. Och om du ställer direkta frågor på ett diplomatiskt sätt, är min erfarenhet, att du får svar (gör en lista på det, du vill fråga om).

Mentalitet
Är tiken och hanen mentaltestat? Är deras föräldrar? Finns där något, du måste vara observant på.
Läs mera om mentalbeskrivning for rasen här.

Utseende
Nu har jag sorter mina fiktive på inavelsgrad, hälsa och mentalitet. Nu har jag låt oss säga 3 fiktiva stamtavlor kvar. 

Nu tittar jag på allvar på hundarnas utseende. Och först och främst tittar jag på min egen tik. Vilka svagheter har hon? Vilka styrkor har hon? Är dessa svagheter som jag också kan hitta hos hennes föräldrar, hennes morföräldrar eller farfarsföräldrar. Eller på hennes syskon? Jag känner nog inte alla hundar, men jag kan nästan alltid hitta ett foto på hundarna och då får jag bedöma utifrån det.

Låt oss säga att min tik har ett huvud som inte är helt perfekt. Kanske är hennes nosparti lite för långt. (Så är det inte för mina tikar, jag använder det bara som ett exempel.) Har hennes föräldrar också ett långt nosparti, har hennes mor- och farföräldrar, hennes farföräldrar? Då ska jag nog leta efter en hanhund som inte har samma problem och vars härstamning inte heller har det. Lite förenklat uppsatt men i princip är det så man måste gå tillväga om man vill ha några konkreta egenskaper som man vill ha eller som man inte vill ha. Men såklart måste man också kompromissa. Ingen - och jag menar INGEN - har en hund utan fel och naturen säger också sitt. Och man får vanligtvis inte allt man önskar sig.  Men om man tittar ganska noga på sin tik och ett ögonblick glömmer hur söt hon är och ju mer man analyserar och bedömer desto bättre överblick får man och desto bättre kan man bedöma vilken hanhund man ska satsa på till tiken.

Äntligen...
Nu har jag kanske bara 2 hanhundar kvar, som jag tycker är perfekte till min tik. Himla bra, då har jag en i reserv, som jag kan använda om något går fel. Eller som jag kan använda en annan gång.

Min egen hane är så snygg....
Någon använder sin egen hane. Det kan jag också komma på, men oavsett hur snygg, söt och frisk han är så kanske jag inte tycker att han passar min tik exakt, kanske blir inavelsgraden för hög, kanske vill jag tillföra nytt blod till rasen, kanske har jag använt honom förut. Anledningen till att min vackra hane inte används på min tik kan vara många och säger ingenting om att han inte är en bra avelshane. Men det är jag som avgör vad jag tycker är bäst för rasen, inte att jag har en hanhund till hands.

Stambokens/registreringsbevisets utseende

Alla hundar har en fysisk stambok/registreringsbevis som ägaren till hunden har och ett registreringsnummer. Har hundan ingen stambok/registreringsbevis, ja då använder man honom inte!! Vi föder endast upp tibetanska terrier med stamtavlor!

Exempel på olika stamtavlor - klicka på bilden for att se stor storlek
En stambok/registreringsbevis utgivas antingen av landets kennelklubb, men i vissa fall utgivas den i stället av en särskild klubb under kennelklubben.


En stambok/registreringsbevis anger hundens officiella namn, rasens namn, kön, färg och markeringar, vem som har född upp hundan, hundens registreringsnummer i den klubb, som har stamboksförd hundan, hundens ID/Chipnummer och vilket datum den föddes. Dessutom anges namn och registreringsnummer på föräldradjuren i 3 generationer. Pappan står alltid överst i stamtavlan och mamman längst ner. 

En stamtavla med 5 generationer måste man däremot antingen söka själv via exempelvis SKK:s avelsdatabaser eller via någon av de stamtavla databaser som finns. Jag använder själv SKK:s avelsdatabas, NKK:s Hundedatabas, registreringar i utländska klubbar och på utländska uppfödarhemsidor samt databaserna Worldpedigrees.com och Ingus.net (nu pedigreeDEX.com) och pedigreeonline.com På dessa sites kan du skapa ett konto gratis och få tillgång till över 60.000 stamtavlor och ofta också foton.

Om jag är en nörd - lite kanske.....